Mahlep Nedir ve Nerede Yetişir?
İçindekiler
Bugünkü konumuz, doğadaki lezzet ve şifa kaynaklarından biri olan mahlep, son zamanlarda adını sıkça duyurmaya başlamıştır. Peki, mahlep nedir ve nerede yetişir? Gelin bu soruların cevabına bakalım.
Mahlep Nedir?
İçeriğindeki kumarin sayesinde tuzlu kurabiyeleri lezzetli ve gevrek bir hale getiren, simitlerin olmazsa olmazı mahlep Arapça kökenli bir sözcüktür; “Parfüm kralı”, “tatlı kokulu” anlamlarına gelmektedir.
Siyah mahlep ve beyaz mahlep olmak üzere iki farklı türü bulunmaktadır. Gülgiller familyasına ait olup, boyları 5-10 metre arasında olabilen, çalı görünümüne sahip bir bitkidir. Kışın yapraklarını döken bu bitki; Kokulu kiraz, İdris Ağacı, endirez, yabani kiraz, meltem ve keniro gibi pek çok farklı isimlerle anılmaktadır.
Mahlep bitkisinden çeşitli ürünler elde edilmektedir. Bunlardan bazıları;
- Mahlep püresi,
- mahlep unu,
- mahlep şarabı,
- mahlep yağı
gibi ürünlerdir. Gıda endüstrisi dışında parfüm, kozmetik alanlarında, boya endüstrisi ve ilaç endüstrisinde de kullanılmaktadır.
Mahlep Bitkisi Nerede Yetişir?
Mahlep ağacı hiçbir şekilde sulama, ilaçlama ve gübreleme ihtiyacı gerekmeksizin doğal olarak yetişmektedir. Beyaz mahlep ağacı Güney Avrupa, Batı ve Kuzey Asya ve Türkistan gibi önemli coğrafyalarda yetişmektedir. Siyah mahlep ağacı ise çok fazla yerde yetişmemekte olup özellikle Sudan’da aromatik ve tıbbi bir bitki olarak yetiştirilmektedir.
Türkiye’de Nerede Yetişir?
Başta Tokat, Çorum, Amasya, Van, Erzurum, Uşak, Ordu ve Mardin olmak üzere pek çok ilimizde yetişmektedir. Bu kadar geniş bir coğrafyada yetişmesinin nedeni ise toprak seçiciliğinin az olmasından kaynaklanmaktadır.